AM-kilpailut 2017 – Ratamestarien lausunnot 2017-11-04T00:48:08+00:00

Ratamestarien lausunnot

Aikuisten ratamestarina toimiva Heikki Torniainen, ole hyvä.

Lauantaina 12.8. pitkien matkojen kilpailussa käytettävässä maastossa on juostu myös aiempina vuosina, viimeisimpänä Kalevan Kierroksen suunnistuksessa vuonna 2014. Sunnuntaina 13.8. käytävät viestit juostaan maastossa josta ei ole aiemmin tehty suunnistuskarttaa.

Maasto on hyvin tyypillistä Etelä-Karjalaista maastoa, jossa kulkukelpoisuus vaihtelee nopeasta ja helppokulkuisesta hitaampaan ja vaikeakulkuisempaan. Ari Torniaisen laatimista kartoista maastoalueiden kulkukelpoisuus on selkeästi todettavissa maastossa edettäessä. Mäkien päällykset ovat hyväpohjaisia ja nopeita edetä. Notkelmissa sen sijaan alkaa tähän vuodenaikaan olla jo aluskasvillisuutta sen verran, että se saattaa hidastaa etenemistä. Korkeuserot ovat maltilliset. Tosin pitkien matkojen kilpailumaastossa on hieno harjualue, jossa supan pohjalta harjun päälle siirtyminen saattaa tuntua myös jaloissa.

Pitkien matkojen radoille on pyritty saamaan rytmitystä ja myös joitain pitkän matkan rataan kuuluvia hieman pidempiä rastivälejä. Maastoalueen koosta johtuen pisimmillä radoilla rastien määrä nousee väkisinkin jonkin verran. Matkat on pyritty laatimaan kilpailun nimen mukaisiksi.

Sunnuntain viestien matkat ovat maltillisemmat ja radat on laadittu siten, että kilpailuista muodostuisi viestikilpailulle tyypillinen. Kaikilla sarjoilla ja kaikilla osuuksilla on hajontaa, jonka johdosta viestimaastossa on paikoitellen runsaasti rasteja. Tärkeä viestimiehen ohje on siis pidettävä mielessä kilpailun aikana: Katso rastikoodi.

Toivotan kilpailijoille onnistuneita suorituksia ja hyvää elokuista viikonlopun viettoa hienon lajin parissa.

Ratamestari
Heikki Torniainen

Ratamestari Torniainen Jalkosalmen maastoissa.

Ja lasten radoista vastaavat, Mia Saarilaakso ja Eveliina Nykänen.

Lasten sarjat (poislukien D/H14) käyttävät sekä henkilökohtaisessa että viestissä samaa Kuhasensaaren maastoa. Saaresta ja sen muodosta johtuen, maastoalue on varsin kapea. Tavoitteemme oli kuitenkin saada lapsille parhaat mahdolliset maaston osat käyttöön ja tästä syystä lähtö 2 on lauantain henkilökohtaisessa kilpailussa harmillisen kaukana, noin kilometrin päässä kilpailukeskuksesta. Lähtöön kuljetaan kuitenkin koko matkan soratietä pitkin, joten kulku lähtöön on kuitenkin varsin joutuisaa. D/H 14 sarjat lähtevät lauantaina lähdöstä 1. Tämä järjestely takaa heille pitkien matkojen kisaan sopivimmat radat.

Maasto on talousmetsää, jossa on tarjolla niin hakkuuaukkoja kuin komeaa vanhaa kuusimetsääkin. Rastireitillä on paikoin niitetty loppukesän rehevää kasvillisuutta näkyvyyden parantamiseksi. Radoista olemme pyrkineet tekemään turvallisia ja eritasoisia reitinvalintoja tarjoavia. Suurin osa radoista ylittää saaren halkovan tien, mutta tähän varataan liikenteenvalvojat.

Sunnuntain viestissä käytettävässä maaston osassa on tehty harvennushakkuita menneellä viikolla. Muutokset on tehty karttaan ja näiden töiden vaikutukset huomaa lähinnä vain hieman parempana näkyvyytenä ja hakkuujätteenä. Lasten radat ohittavat nämä alueet vain pieniltä osin.

Tulossa on varmasti mukava suunnistusviikonloppu loistavassa kilpailukeskuksessa.

Lasten ratojen ratamestarit
Mia Saarilaakso
Eveliina Nykänen