Toimintakertomus 2018

SISÄLTÖ

1. Toimihenkilöt ja jäsenistö

2. Harrastesuunnistus

3. Nuorisotoiminta

4. Kartat ja kilpailujärjestelyt

5. Valmennustoiminta

6. Talous

7. Palkitsemiset

1. TOIMIHENKILÖT JA JÄSENISTÖ

Suunnistusjaoston kokoonpano

Veijo Pusa – puheenjohtaja

Pekka Saikko – talous

Esa Korpela – kilpailut

Markus Siivola – viestintä

Ville Saikko – valmennus ja edustusryhmä

Matti Maajärvi – edustusryhmä

Mia Saarilaakso – nuoriso

Hanna Laakso – nuoriso

Ville Nykänen – kartat

Heikki Torniainen- ratamestaritoiminta

Jyrki Auronen – tapahtumat

Vuonna 2018 suunnistusjaoston kokouksia järjestettiin kahdeksan kertaa, minkä lisäksi jaoston jäsenet pitivät aktiivisesti yhteyttä kokousten ulkopuolella. Suunnistusjaoston kokoukset ovat avoimia kaikille seuran jäsenille, ja vakiojäseneksi voi liittyä ilmoittamalla halukkuudesta suunnistusjaostolle.

Tiedottamista kehitettiin muun muassa lisäämällä tiivistelmät kokouspöytäkirjoista nettisivuille välittömästi kokouksen jälkeen. Myös sosiaalisen median käytössä aktivoiduttiin, seuraajamäärät ja tavoittavuus kasvoivat merkittävästi.

Valmennuspäällikön tehtävässä aloitti Ville Saikko 1.6.2018. Valmennuspäällikön vastuulla oli juniori-, valmennus-, kilpailu- ja edustustoiminta yhdessä valmennustiimin kanssa. Valmennuspäällikön palkkaus mahdollistui muun muassa Opetus- ja Kulttuuriministeriön Seuratuen avulla.

Riento oli mukana Nuorten Akatemian Sporttitetissä, tarjoten kaksi TET-paikkaa kahdeksi viikoksi (19.-30.11.2018) yläkoululaisille. Sporttitettiläiset pääsivät tutustumaan urheiluseuran arkeen, suunnittelemaan toimintaa ja toteuttamaan harjoituksia.

Kaudella 2018 Riennolla oli 56 kilpailevaa (lisenssi) jäsentä, joista 18 juniorisarjalaista.

2. HARRASTESUUNNISTUS

Kuntosuunnistus – UK-kuntorastit 2018

UK-kuntorastitapahtumia järjestettiin yhteensä 23 kertaa. Suorituksia tehtiin yhteensä 2735 kertaa, keskimäärin 119 suoritusta per tapahtuma. Eniten suorituksia tuli 9.6.2018 Haukkulaaksossa (190). Luvuissa on huomioitu vain tuloslistoilla olevat suoritukset. Suunnistusjaosto valmisti uuden UK-kuntorastien järjestämisohjeen kaudelle 2018 ja järjestelyjen kehittämiseen panostettiin merkittävästi. Uutuutena online-tulokset ja -väliajat Suunnistusliiton Rastilippu-palvelussa. Kauden päätteeksi onnistumiset ja kehityskohteet kirjattiin ylös suunnistusjaoston toimesta.

UK-kuntorastien kalenteri 2018

PVM Paikka
1 19.4. Myllymäki
2 26.4. Mattila
3 3.5. Pontus
4 10.5. Lavola
5 17.5. Monola
6 24.5. Jalkosalmi
7 31.5. Säämälä
8 7.6. Haukkulaakso
9 14.6. Harjula
10 21.6. Lyytikkälä
11 28.6. Hanmäki
12 5.7. Vehkataipale
13 12.7. Syvälampi
14 19.7. Kemppilä
15 26.7. Kälvelä
16 2.8. Piikavuori
17 9.8. Vehkataipale
18 16.8. Noronmäki
19 23.8. Nyrhilä
20 30.8. Hytti
21 6.9. Narttu
22 13.9. Kotalahti
23 20.9. Lavola

Ratamestareina toimivat Veijo Pusa, Mikko Kiero, Ville Saikko, Ville Nykänen, Miika Husu, Ari Torniainen, Heikki Torniainen, Vertti Myllärinen, Jari Kiljunen, Antti Kaipia, Aapo Tonder, Janne Kuningas, Markku Arpiainen, Riikka Suomalainen, Oskari Niemi, Kari-Veli Niemi, Ville Huomolin, Juha Heimala, Esa Maajärvi, Matti Maajärvi, Laura Lakanen, Jonne Lakanen, Jyrki Auronen, Simo Mertanen ja Mari Häsä.

Tulospalvelua pyörittivät Veijo Pusa, Markus Siivola (myös nettisivut) ja Markku Kostiainen.

Huhtikuussa pidettyyn UK-kuntorastien ratamestarikoulutukseen osallistui reilut kymmenen henkilöä.

Aikuisten suunnistukoulu

Neljä harjoituskertaa sisältänyt aikuisten suunnistuskoulu järjestettiin toukokuussa. Suunnistuskoulun johtajana toimi Jyrki Auronen. Koko suunnistuskoulun käyneitä oppilaita oli 35. Ohjaajia harjoituksissa oli keskimäärin kymmenen.

Yhteistoiminta

Hanmäessä 28.6. järjestetyt UK-kuntorastit olivat yksi Etelä-Karjalan kuntosuunnistusviikon tapahtumista. Kuntosuunnistusviikon tapahtumiin osallistuvilla oli mahdollisuus voittaa arvonnassa lahjakortti tai kuntorastilippuja.

Koululaissuunnistus ja tapahtumat

Suunnistustapahtumia tai -päiviä järjestettiin Myllymäen, Lavolan ja Voisalmen kouluilla (Veijo Pusa, Ville Saikko, Markus Siivola ja Jyrki Auronen). Välineet ja apuvoimia tarjottiin nuorten (LappRi: Laura L, Lotta L; RaKaS: Aapo L, Venla L Senni K) itse suunnittelemaan Lappeen koulun suunnistustapahtumaan. Lisäksi Kesämäen koululaisille tehtiin suunnistusradat ja vietiin rastit maastoon suunnistusopetusta varten (Ville Saikko). Lappeenrannan kaupungin Isosti ja kovaa -hankkeeseen liittyen pidettiin suunnistuspäivät Myllymäen ja Pontuksen päiväkodeilla (Ville Saikko). Suunnitustoimintaa oltiin esittelemässä Lappeenrannan kaupungin Liikuntapiknikillä Myllysaaressa (Ville Saikko).

Klaaniviesti

Perinteinen Klaaniviesti pidettiin Nyrhilässä 11.9.2018. Tapahtuma keräsi mukaan 23 kolmihenkistä joukkuetta. Ratamestarina toimi Eero Kakkola, tulospalveluvastaavana oli Markus Siivola.

Muuta

MOBO-ratoja avattiin Kasukkalan koululle, Simolan koululle ja Nuijamaan koululle syksyn aikana. Lemin koulukeskuksen MOBO-rata avataan keväällä 2019. MOBO-ratatyöryhmään kuuluivat Veijo Pusa, Aki Juuti ja Ville Saikko.

3. NUORISOTOIMINTA

Rastikoulu

7-12 vuotiaille tarkoitettuun Rastikouluun osallistui 30 lasta, jotka jaettiin kolmeen eri tasoryhmään. Rastikoulukertoja oli kahdeksan painottuen kevätkauteen, jonka lisäksi ohjelmaan kuului Karhusjärven leiripäivä elokuussa. Jokaisessa harjoituksessa oli oma teema. Rastikoulun vetovastuussa oli Markus Siivola, muita ohjaajia tapahtumissa oli keskimäärin viisi.

Junioriryhmä

Junioriryhmän Junnutreenejä järjestettiin syyskaudella kahdeksan kertaa. Junioriryhmä on tarkoitettu jatkopoluksi rastikoululaisille, jotka haluavat jatkaa suunnistusharrastusta vaativimpien harjoitusten parissa. Junioriryhmä on tarkoitettu yli 12-vuotiaille, tai vastaavat taidot omaaville lapsille. Nuoremmat voivat osallistua harjoituksiin oman huoltajan kanssa. Harjoituksissa oli ennalta määritellyt teemat ja useita eri ratavaihtoehtoja. Junnutreenien valmennuksesta vastasivat Ville Saikko ja Eveliina Nykänen.

Talvikaudella Junioriryhmäläisillä on mahdollisuus osallistua seuran yleiselle salivuorolle ja Valmennuryhmän harjoituksiin.

Tapahtumat

Perinteinen seuraottelu Luumäen Rastin kanssa järjestettiin 24.9.2018 Uus-Lavolassa. Sarjoja ottelussa oli 6-18 -vuotiaille ja osallistujia oli yhteensä 36. Seuraottelu päättyi Lappeen Riennon voittoon. Järjestelyorganisaatioon kuuluivat Mia Saarilaakso (kilpailunjohtaja), Markus Siivola (tulospalvelu) ja Ville Saikko (ratamestari).

Etelä-Karjalassa järjestettiin kolme Nuorten Rasticupin osakilpailua. Kaakon alueen yhteisiä osakilpailuja oli kaksi. Yhteensä 17 Rientolaista osallistui näihin kilpailuihin. Yhteispisteissä kolmen parhaan joukkoon pääsivät Aaro K, Vertti M, Vilho S, Sulo S, Visa S, Veikka S, Tinja L, Laura L, Lotta L ja Anni L.

Leimaus-leirillä (Kisakallio 4.-7.6.) oli mukana kymmenen lasta ja nuorta, sekä kaksi ohjaajaa.

4. KARTAT JA KILPAILUJÄRJESTELYT

Kartoitus

Vuonna 2018 valmistui viisi uutta karttaa, joista yksi sprinttikartta.

– Uus-Lavola 1:7500 (Ville Nykänen)

– Soukkionkorpi 1:10000 (Pekka Pulkkinen)

– Kotalampi 1:10000 (Ari Torniainen)

– Kahilanniemi 1:4000 (Antti Saikko, Ville Saikko)

– Rutolanlahti 1:10000 (Ari Torniainen)

Ratamestarit

Vuoden 2018 lopussa Riennolla oli viisi ykkösluokan ja kolme kakkosluokan ratamestaria.

Kilpailujärjestelyt

Kaksipäiväiset keskikesän Rinkelirastit järjestettiin 29.-30.6.2018 Kahilanniemessä ja Taipalsaaren Soukkionkorvessa. Kilpailumatkoina olivat sprintti ja pitkä matka. Kahilanniemen sprintti oli ensimmäinen kansallinen sprinttikilpailu, joka pidettiin Lappeenrannan keskusta-alueella. Osallistujia sprintissä oli 250 ja pitkällä matkalla 224. Kilpailunjohtajana toimi Esa Korpela, ratamestariryhmään kuuluivat Veijo Pusa, Ville Saikko (sprintti), Antti Saikko (sprintti), Jari Kiljunen (maasto), Eveliina Nykänen (lasten radat/maasto) ja Ville Nykänen (lasten radat/maasto), tulospalvelupäällikön Esko Lahdenperä. Kilpailun valvojan tehtävät hoiti Pekka Pulkkinen (JoKu).

Kaakon AM-yö kisat pidettiin 7.9.2018 Lemin Kotalahdessa, ampumahiihtostadionilla. Kilpailumuotona oli yhteislähtö ja osallistujia 150. Kilpailunjohtaja oli Aki Kyckling, ratamestaroinnista vastasivat Ari Torniainen ja Heikki Torniainen, tulospalvelupäällikkönä Markus Siivola. Kilpailun valvojana Erkki Pokela (LuuRa).

Muut tapahtumat

Riennon suunnistusmestaruudesta kisailtiin supersprintissä 4.11.2018 Myllysaaressa. Ratamestarina Ville Saikko, tulospalvelussa Markus Siivola. Riennon mestariksi vuonna 2018 suunnisti Vertti Myllärinen.

Etelä-Karjalan suunnistusseurojen yhteisen yösuunnistussarjan, Kuutostien Kupin, osakilpailu järjestettiin 26.9.2018 Rutolanlahden kartalla Telataipaleesta. Osallistujia oli viisikymmentä. Ratamestarina Heikki Torniainen, tulospalvelussa Markus Siivola.

Leikkimielinen DarkO-yöparisprintti oli viimeinen virallisempi suunnistustapahtuma vuonna 2018. Tapahtuma pidettiin 21.11. Myllymäen koululla. Mukana oli vajaa 30 joukkuetta (60 henkilöä). Ratamestarina Ville Saikko, tulospalvelussa Markus Siivola.

5. VALMENNUSTOIMINTA

Edustusryhmä

Edustusryhmän toimintaa kehitettiin vahvasti kaudelle 2017-2018 ja mukaan liittyi useita kahdeksan uutta henkilö. Ryhmän toiminnassa oli mukana noin 15 henkilöä, ja ryhmän vetovastuussa Matti Maajärvi ja Ville Saikko. Kauden tavoitteena oli luoda kattava valmennus-, harjoitus- ja leiritystarjonta, joka mahdollistaa riittävän valmistautumisen tärkeimpiin kilpailuihin, sekä urheilijoiden henkilökohtaisen kehittymisen. Erityisesti panostuksen kohteena oli Lahti-Hollola Jukolaan valmistautuminen, muita kilpailuja unohtamatta.

Leiriohjelma 10/2017 – 10/2018:

Hollola, 28.10.2017 (Jukolan harjoitusmaastot)

Taipalsaari, 17.-19.11.2017 (suppamaastot)

Helsinki, 13.1.2018 (sprintti)

Saimaanharju, 10.-11.2.2018 (fysiikka)

Paimio, Salo, Parainen, 30.3.-2.4. (kevätleiri)

Kouvola, 5.5. (SM-keskimatkan harjoitusmaastot)

Hollola, 9.6. (Jukolan harjoitusmaastot)

Puumala, 4.8. (SM-pitkän harjoitusmaastot)

Kangasala, 20.-21.10.2018 (Jukola 2019 harjoitusmaastot)

Valmennusryhmä

Valmennusryhmä ja edustusryhmä liittyvät vahvasti toisiinsa. Syksyllä 2017 perustetun valmennusryhmän toimintaa järjestetään Lappeenrannan alueella, ja harjoitustarjontaan kuuluu 2-4 yhteisharjoitusta viikossa. Ryhmä on avoin kaikille suunnistustaidon kehittämisestä kiinnostuneille henkilöille, taitotasosta ja tavoitteista riippumatta. Valmennusryhmän omien harjoitusten lisäksi valmennusryhmäläiset hyödyntävät alueen yhteisiä tapahtumia. Valmennusryhmäläisille tarjottiin myös valmennusohjeita ja järjestettiin muutamia valmennusluentoja.

Taitoharjoituksia (karttaharjoitukset) pidettiin kauden 2017-2018 aikana yli 50 kertaa, ohjattuja fysiikkaharjoituksia oli 38 ja salivuoroja 19 kertaa.

Harjoitusten osallistujamäärät vaihtelivat paljon, välillä harjoituksissa oli vain muutama henkilö, välillä jopa yli kolmekymmentä osallistujaa.

Molempien ryhmien harjoituksista tiedottaminen tapahtui Nimenhuudon ja seuran nettisivujen kautta. Lisäksi toiminnasta on tiedotettu sähköpostitse ja käytössä on ollut myös WhatsApp-ryhmiä.

Valmennusryhmän toimintaa koordinoi Ville Saikko, valmennusvastuussa olivat myös Jani Myllärinen, Jonne Lakanen, Simo Mertanen, Laura Lakanen ja Janne Kuningas.

Kilpailumenestys – suunnistus

Seuraviestit
10mila

Miehet

101.

Ville Saikko, Miika Husu, Matti Maajärvi, Janne Kuningas, Lauri Nuuttila, Tero Väisänen, Ville Huomolin, Heikki Torniainen, Oskari Niemi, Aapo Tonder

Jukolan Viesti

Jukolassa Riennolla oli pitkästä aikaa mukana neljä täyttä joukkuetta.

Jukola 1 – 72.

Evgeny Artemov, Simo Mertanen, Janne Kuningas, Miika Husu, Aapo Tonder, Ville Saikko, Jonne Lakanen

Jukola 2 – 224.

Jukola 3 – 403.

Jukola 4 – 581.

Venlojen Viesti

Venlat 1 – 126.

Eveliina Nykänen, Mia Saarilaakso, Riikka Suomalainen, Laura Lakanen

Venlat 2 – 227.

Venlat 3 – 480.

Nuorten Jukola

43.

Vertti Myllärinen, Ivan Lavrov, Laura Laakso, Sulo Saarilaakso, Marija Byliga, Tinja Lantta, Nikita Spiridinov

25manna

89.

Riikka Suomalainen, Janne Kuningas, Miko Saarilaakso, Vertti Myllärinen, Harri Tuliniemi, Seppo Kylliäinen, Sulo Saarilaakso, Lotta Laakso, Jaakko Saarilaakso, Laura Laakso, Aapo Tonder, Ville Huomolin, Miika Husu, Ville Saikko, Maria Salmi, Laura Lakanen, Mari Häsä, Minna Nuuttila, Lauri Nuuttila, Oskari Niemi, Matti Maajärvi, Heikki Torniainen, Tinja Lantta, Mia Saarilaakso, Simo Mertanen

SM-kilpailut
SM-keskimatka

H15 Vertti Myllärinen 10.

D45 Mia Saarilaakso 1.

SM-pitkä

D35 Laura Lakanen 1.

D45 Mia Saarilaakso 4.

SM-yö

D15 Tinja Lantta 9.

SM-erikoispitkä

D15 Tinja Lantta 4.

KLL:n suunnistusmestaruuskilpailut

D10RR Lotta Laakso 1

H15 Vertti Myllärinen 9.

Viesti (E-sarja) Lappeenranta 4. (Lotta Laakso)

Vuonna 2018 henkilökohtaisissa aluemestaruuskilpailuissa Rientolaiset saavuttivat 29 mitalia (12 kultaa, 7 hopeaa ja 10 pronssia) ja AM-viestissä viisi mitalia (1 kulta, 2 hopeaa ja 2 pronssia).

Kilpailumenestys – hiihtosuunnistus

SM-sprintti

H15 Vertti Myllärinen 8.

H20 Oskari Niemi 8.

H21 Antti Saikko 6.

D40 Maria Salmi 1.

H60 Kari-Veli Niemi 7.

H60 Esa Maajärvi 8.

SM-parisprintti

H21 8. (Antti Saikko, Oskari Niemi)

H120- 4. (Esa Maajärvi, Kari-Veli Niemi)

SM-pitkä

D35 Riikka Suomalainen 2.

Vuonna 2018 aluemestaruuskilpailuissa Rientolaiset saavuttivat 12 henkilökohtaista mitalia (4 kultaa, 3 hopeaa ja 5 pronssia).

6. TALOUS

Suunnistusjaosto pysyi vuonna 2018 edellisenä syksynä talousarviossa määritellyissä raameissa, ja tulos oli jopa hieman positiivinen.

Seuran yhteistyökumppaneina toimivat kaudella 2018 UK Koskimies, Noname, Grano, Vauhti Speed Oy, Despro, Ranta-Putki Oy, OP Etelä-Karjala, Eekoo, Lappeenrannan Tekninen Kumi Oy ja Kastelli Lappeenranta.

7. PALKITSEMISET

Suunnistuskauden päättäjäisissä palkittiin seuraavat henkilöt:

SM-menestys

Lotta Laakso (KLL 1.)

Tinja Lantta (SM 4. ja 9.)

Vertti Myllärinen (SM 10.)

Laura Lakanen (SM 1.)

Mia Saarilaakso (SM 1. ja 4.)

Jonne Lakanen (paras H/D21 sija, 16.)

Vuoden juniori

Tinja Lantta

Riennon mestaruuskisat

1. Vertti Myllärinen

2. Jonne Lakanen

3. Laura Laakso

Lisäksi muistopalkinnolla palkittiin kaikki Nuorten Rasticupiin ja Junioritreeneihin osallistuneet.

Suunnistusjaosto