LAPPEEN RIENTO RY:N SÄÄNNÖT

I Nimi, kotipaikka, perustamisaika, toiminta-alue ja kieli

§ 1

Yhdistyksen nimi on Lappeen Riento ry. Yhdistyksen kotipaikka on Lappeenrannan kaupunki Kymen läänissä. Yhdistyksen toiminta-alue on Lappeenrannan kaupunki. Seuran kieli on suomi.

II Seuran tarkoitus

§ 2

Seuran tarkoituksena on edistää liikuntaharrastusta seuran toiminta-alueella siten, että mahdollisimman moni seuran jäsen harrastaisi kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytysten ja tarpeidensa mukaisesti.

III Tarkoituksen toteuttaminen

§ 3

Tarkoitustaan seura toteuttaa:

1. Tarjoamalla jäsenilleen

  • kilpailutoimintaa
  • koulutustoimintaa
  • valmennustoimintaa
  • harjoitustoimintaa
  • nuorisotoimintaa
  • tiedotus- ja suhdetoimintaa
  • valistus- ja kasvatustoimintaa
  • kuntoliikuntaa sekä
  • muuta samankaltaista toimintaa tavoitteenaan kasvattaa ruumiillisesti ja henkisesti vireitä ja hyödyllisiä kansalaisia.

2. Kiinnittämällä ehdotusten, anomusten ja aloitteiden kautta toiminta-alueensa viranomaisten ja muiden yhteisöjen huomiota sekä pyrkimällä omatoimisesti liikunnan kehittämiseen ja sille tarpeellisten harjoituspaikkojen ja – välineiden hankkimiseen ja hoitamiseen sekä muiden edellytysten luomiseen.

3. Harjoittamalla julkaisutoimintaa

4. Ottamalla vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä omistamalla toimintaansa varten tarpeellisia kiinteistöjä.

5. Hankkimalla varoja toimintansa tukemiseksi järjestäen huvi- ja tanssilaisuuksia, keräyksiä ja arpajaisia, omistaen ja ylläpitäen urheilulaitoksia, harjoittaen kustannus-, kirjapaino- ja monistustoimintaa sekä majoitus- ja ravitsemusliikettä sekä välittämällä jäsenilleen urheiluvälineitä ja -asusteita. Tarvittaessa seura hankkii toimintaansa varten asianmukaisen luvan.

§ 4

Seura on Suomen Valtakunnan Urheiluliitto SVUL: Etelä-Karjalan piirin sekä jalkapalloa harrastettaessa Suomen Palloliitto ry:n Saimaan piirin jäsen. Piirien ja seuran ohjelmassa olevia urheilumuotoja edustavien liittojen jäsenenä seura noudattaa piirien ja ao. liittojen sääntöjä ja määräyksiä. Suomen Valtakunnan Urheiluliitto SVUL rekisteröidystä yhdistyksestä käytetään näissä säännöissä SVUL ja Suomen Palloliiton rekisteröidystä yhdistyksestä lyhennystä SPL.

IV Seuran jäsenet

§ 5

Seuran jäseneksi voi johtokunta hyväksyä henkilön, joka sitoutuu noudattamaan seuran, SVUL:n piirin, SVUL:n jäsenliittojen, SVUL:n ja SPL:n sekä SPL:n Saimaan piirin sääntöjä ja päätöksiä. Kunniajäseneksi voidaan johtokunnan esityksestä seuran kokouksen päätöksellä kutsua henkilö, joka on erittäin huomattavasi edistänyt seuran toimintaa. Kunniajäsenen arvo on elinikäinen. Kunniapuheenjohtajaksi voidaan seuran kokouksen päätöksellä kutsua seuran puheenjohtajana ansiokkaasti toiminut henkilö. Kunniapuheenjohtajan arvo on elinikäinen.

Kannattavaksi henkilöjäseneksi voi seuran puheenjohtaja hyväksyä yksityisen henkilön ja kannattavaksi yhteisöjäseneksi oikeuskelpoisen yhteisön, joka tukee seuran toimintaa suorittamalla vuotuisen tai kertakaikkisen kannattajajäsenmaksun. Kannattavalla yhteisöjäsenellä on puhe- mutta ei äänioikeutta seuran kokouksissa. Seura pitää yhdistyslain edellyttämää jäsenluetteloa.

§ 6

Jäsen, joka haluaa erota seurasta tehköön siitä kirjallisen ilmoituksen seuran johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittakoon siitä suullisesti seuran kokouksessa pöytäkirjaan merkitsemistä varten. Ero katsotaan tapahtuneeksi he, kun ilmoitus on tehty, mutta eroava on velvollinen suorittamaan maksunsa sekä muut näiden sääntöjen edellyttämät velvoitteet kuluvan kalenterivuoden loppuun asti.

§ 7

Johtokunta voi erottaa seurasta jäsenen, joka

  • laiminlyö jäsenmaksunsa suorittamisen
  • toimii seuran sääntöjen vastaisesti
  • rikkoo lakeja tai esiintyy urheiluhengen vastaisesti
  • toimii seuran, SVUL:n, sen jäsenliittojen ja piirien sekä SPL:n ja SPL:n Saimaan piirin tarkoitusperien vastaisesti

Erotetulla on oikeus vedota seuran seuraavaan kokoukseen. Vetoomus on annettava tiedoksi kirjallisesti seuran johtokunnalle 14 päivän kuluessa kirjallisen eroamispäätöksen postituspäivästä, tätä päivää lukuun ottamatta. Johtokunnan on kutsuttava koolle seuran kokous vähintään 30 päivän kuluessa vetoomuksen saatuaan. Ellei vetoomusta esitetä edellä mainitussa järjestyksessä, tulkoon eroamispäätös voimaan heti määräajan päätyttyä, mutta muussa tapauksessa katsottakoon jäsen seurasta erotetuksi vasta sitten, kun seuran kokous on eroamispäätöksen vahvistanut. Erotetulla ei ole oikeutta vaatia takaisin seuralle suorittamiaan maksuja.

V Jäsenmaksut

§ 8

Jäseniltä kannettavien jäsenmaksujen ja kannattajajäsenmaksujen suuruudesta päättää seuran vuosikokous vuosittain. Johtokunnalla on oikeus vapauttaa jäsen jäsenmaksujen suorittamisesta sekä nimetä jäsen ainaisjäseneksi, jos hän on

  • suorittanut kertakaikkisena suorituksena 25 vuoden jäsenmaksut tai
  • tehnyt seuralle huomaavia urheilullisia, taloudellisia tai muita palveluksia Ainaisjäsen on vapaa jäsenmaksuvelvollisuuksista. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

VI Seuran varsinaiset ja ylimääräiset kokoukset

§ 9

Seura pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Tilinpäätöskokouksen maaliskuussa ja luottamusmiesvaalikokouksen eli vuosikokouksen marraskuussa. Kokouskutsu on julkaistava sanomalehdessä 14 päivää ennen kokousta. Kokouksen ajan ja paikan määrää johtokunta.

§ 10

Tilinpäätöskokouksessa käsitellään:

  1. Kokouksen avaus
  2. Valitaan kokoukselle
    • puheenjohtaja
    • sihteeri
    • kaksi pöytäkirjantarkastajaa
    • ääntenlaskijat
  3. Todetaan a) läsnäolijat b) äänioikeutetut jäsenet
  4. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  5. Esitetään vahvistettavaksi johtokunnan laatima vuosi- ja tilikertomus ja esitetään tilintarkastajien antama lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta
  6. Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä asianomaisille.

Vuosikokouksessa käsitellään:

  1. Päätetään, mitkä urheilumuodot ovat seuran ohjelmassa tulevalla toimintakaudella
  2. Vahvistetaan tulevaksi toimintakaudeksi
    • toimintasuunnitelma
    • talousarvio sekä
    • yleissuunnitelma seuraavien vuosien toimintaa varten
  1. Valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi seuran täysi-ikäisten jäsenten keskuudesta johtokunnan puheenjohtaja, jota kutsutaan myös seuran puheenjohtajaksi
  2. Valitaan seuran täysi-ikäisten jäsenten keskuudesta muut johtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle
  3. Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
  4. Valitaan puheenjohtaja ja jäsenet kutakin seuran ohjelmassa olevaa urheilumuotoa edustavaan jaostoon sekä muut tarvittavat toimihenkilöt
  5. Vahvistetaan jäsen- ja kannattajajäsenmaksujen suuruus
  6. Valitaan edustajat SVUL:n Etelä-Karjalan piirin, SVUL:n jäsenliittojen sekä SPL:n Saimaan piirin vuosi- ym. kokouksiin tai annetaan johtokunnalle valtuudet henkilöiden valitsemiseksi ed. mainittuihin kokouksiin.
  7. Käsitellään johtokunnan esittämät tai jäsenten 11 mukaisesti vireille panemat asiat
  8. Kokouksen päätös

§ 11

Seuran ylimääräinen kokous pidetään silloin, kun johtokunta katsoo sen tarpeelliseksi tai kun vähintään kaksikymmentä (20) seuran jäsentä on jonkun määrätyn asian takia tehnyt siitä johtokunnalle kirjallisen esityksen. Ylimääräisen kokouksen kutsussa on mainittava asia, jonka vuoksi kokous on koollekutsuttu.

Ylimääräinen kokous on pidettävä vähintään kahden (2) kuukauden kuluessa siitä, kun jäsenet ovat tehneet siitä edellä mainitulla tavalla esityksen.

Asioista, joita seuran jäsenet haluavat seuran varsinaisessa kokouksessa käsiteltäväksi, on tehtävä johtokunnalle kirjallinen esitys viimeistään kaksikymmentä (20) päivää ennen kokousta.

§ 12

Seuran, sen johtokunnan, jaostojen ja valiokuntien kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa. Seuran kokouksen pöytäkirjat on kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin alle kirjoitettava sekä valittujen tarkastajien tarkastettava. Johtokunnan, jaostojen ja valiokuntien pöytäkirjat tarkastetaan heti tai seuraavassa kokouksessa.

§ 13

Kokouksessa ratkaistaan asiat yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, mikäli jonkin asian ratkaisemisesta ei näissä säännöissä toisin säädetä. Henkilövaaleissa äänten mennessä tasan vaali ratkaistaan arvalla, muissa asioissa se mielipide voittaa, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt. Kaikissa kokouksissa suoritetaan vaadittaessa äänestys suljettuja lippuja käyttämällä. Jokaisella kokoukseen mennessä jäsenmaksunsa maksaneella 15 vuotta täyttäneellä jäsenellä, kannattavia yhteisöjäseniä lukuun ottamatta, on yksi ääni. Valtakirjalla ei saa äänestää.

VII Seuran hallinto

§ 14

Seuran toimintaa johtaa ja sen taloudenhoidosta sekä omaisuudesta huolehtii ja vastaa sekä seuraa edustaa vuosikokouksen valitsema johtokunta.

Johtokuntaan kuuluvat yhdeksi toimintavuodeksi valittu puheenjohtaja ja kahdeksi toimintavuodeksi valitut vähintään kuusi (6) ja enintään kymmenen (10) toimivista lajijaostoista ja alaosastoista valittua jäsentä. Johtokunnan jäsenistä puolet on erovuoroisia vuosittain. Erovuoroisuus määrätään ensimmäisellä kerralla arvalla. Jos jäsen kesken toimikauttaan estyy tehtäväänsä hoitamasta, valitsee seuran kokous hänen sijaansa, hänen jäljellä olevaksi toimintakaudekseen toisen, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi. Johtokunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Lisäksi johtokunta valitsee sihteerin ja taloudenhoitajan, jotka voidaan valita myös johtokunnan ulkopuolelta, jossa tapauksessa heillä on johtokunnan kokouksissa puhe- mutta ei äänioikeutta. Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessa estynyt, varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat sen tarpeelliseksi tai kun puolet johtokunnan jäsenistä heiltä sitä vaatii. Johtokunta on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä olleessaan varapuheenjohtaja ja hänen lisäkseen vähintään puolet sen jäsenistä on saapuvilla.

Johtokunnan tehtävänä on erityisesti:

  1. Toimia ylimpänä seuran toimeenpanevana ja valvovana elimenä niin, että seuran tarkoituksen ja tavoitteiden mukaiset toiminnat toteutetaan suunnitelmien mukaisesti
  2. Olla vastuussa seuran toiminnasta lakien ja asetusten mukaisesti
  3. Suunnitella ja kehittää seuran kokonaistoimintaa sekä johtaa seuran toimintaa seuran tarkoituksen ja tavoitteiden mukaisesti
  4. Vahvistaa tehtävänjako keskuudessaan sekä valita tarvittavat valiokunnat ja työryhmät suorittamaan niille määrättyjä johtokunnalle vastuullisia tehtäviä
  5. Vastata seuran ulkopuolelle suuntautuvasta toiminnasta
  6. Vastata SVUL:n, sen jäsenliittojen, piirien sekä SPL:n ja SPL:n Saimaan piirin sääntöjen ja ohjeiden seuralle aseamista velvoitteista
  7. Vastata seuran kokouksen antamista velvoitteista
  8. Pitää jäsenluetteloa
  9. Hoitaa seuran taloutta
  10. Hoitaa seuran tiedotustoimintaa
  11. Hyväksyä ja erottaa jäsenet
  12. Valita tarvittaessa sekä erottaa seuran palkatut toimihenkilöt sekä sopia heidän eduistaan
  13. Päättää seuran ansiomerkkien myöntämisestä ja muiden kunnia- ja ansiomerkkien esittämisestä
  14. Ryhtyä kaikkiin niihin toimenpiteisiin, joita seuran etu vaatii
  15. Luovuttaa tilit tilintarkastajille tarkastettaviksi vähintään kaksi (2) viikkoa ennen seuran kokousta

§ 15

Seuran toiminta- ja tilivuosi on 1.1. – 31.12.

§ 16

Seuran nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja jompikumpi yhdessä sihteerin tai jonkun johtokunnan määräämän johtokunnan jäsenen tai toimihenkilön kanssa. Nimenkirjoittajien on oltava täysi-ikäisiä.

VII Muita määräyksiä

§ 17

Seuran kokous voi näiden sääntöjen ja yhdistyslain puitteissa perustaa rekisteröimättömiä alaosastoja ja valita näihin tarpeelliset johto- ja toimielimet.

§ 18

Näiden sääntöjen muuttamisesta päättää seuran kokous. Ollakseen pätevä, on päätöksen saatava läsnä olevien äänioikeutettujen jäsenten kolmen neljäsosan (3/4) ääntenenemmistön kannatus kahdessa vähintään yhden (1) kuukauden välein pidetyssä kokouksessa.

§ 19

Jotta seuran purkamista koskeva päätös olisi pätevä, on se tehtävä seuran kokouksessa ja kokouksessa läsnä olevista äänioikeutetuista jäsenistä on vähintään kolmen neljäsosan (3/4) kannatettava sitä kahdessa perättäisessä vähintään yhden kuukauden välein pidettävässä kokouksessa. Kokouskutsussa on mainittava seuran purkamisesta.

§ 20

Jos seura on päätetty purkaa, sen varat on luovutettava johonkin toiminta-alueen liikuntakasvatusta edistävään tarkoitukseen purkamisesta päättäneet jälkimmäisen kokouksen päätöksen mukaisesti. Pesänselvitysmiehinä toimivat kokouksen valitsemat henkilöt. Seuran purkamisesta on ilmoitettava yhdistysrekisteriin.

§ 21

Sen lisäksi, mitä näissä säännöissä on määrätty, noudatetaan voimassaolevan yhdistyslain määräyksiä.