Suunnistus harrastuksena

Suunnistus on monipuolinen liikuntamuoto, metsässä kartan kanssa liikkuminen tarjoaa monia elämyksiä. Suunnistusharrastuksen hienoutena on se, että laji sopii aivan kaikille, iästä, sukupuolesta, tavoitteista tai kuntotasosta riippumatta. Harrastuksen aloittaminen on helppoa ja taitojen kehittyessä suunnistus tarjoaa rajattomasti haasteita. Tälle sivulle on kerättyä tietoa Lappeen Riennon tarjoamista harrastusmahdollisuuksista kaiken ikäisille, sekä ohjeita lisää elämyksiä tarjoavan kilpasuunnistuksen aloittamiseen. Tule mukaan toimintaan haluamallasi tavalla!

Lapset ja nuoret

Rastikoulu

Lappeen Riennon Rastikoulu tarjoaa ensimmäisen vaiheen opastusta lajin pariin 6-12 -vuotiaille. Rastikoulussa Riennon kokeneet ohjaajat opettavat lajin perustaitoja turvallisissa ympäristöissä. Taitojen ja kokemuksen karttuessa harjoitusten vaativuus kasvaa, mikä mahdollistaa lajitaitojen kehittymisen edelleen.

Rastikoulu ajoittuu kesäkauteen ja uusi kausi alkaa joka kevät huhti-toukokuussa.

Junioriryhmä

Junioriryhmä on Rastikoulun jälkeen seuraava askel suunnistusharrastuksen parissa. Ryhmässä ei ole varsinaisia ikärajoja, mutta harjoitusten taitotasot on kohdennettu 12-16 -vuotiaille. Nuoremmat suunnistajat voivat osallistua harjoituksiin omien huoltajien kanssa. Jokaisessa Junioriryhmän harjoituksessa on oma taitoteema ja useita eri ratavaihtoehtoja. Harjoituksiin voi tulla myös ilman aiempaa suunnistustaustaa, jokaiselle löytyy sopivia rasteja etsittäväksi.

Junioryhmän kevätkauden harjoituksia järjestetään huhti-toukouussa, syyskausi käsittää elo-syyskuun.

Ympärivuotisuus

Talvikaudella pyörii kaikille Riennon jäsenille tarkoitettu salivuoro maanantaisin Lyseon koulun liikuntasalissa. Harjoitus pitää sisällään mm. pelejä ja lihaskuntoharjoituksia.

Suunnistusharrastusta hyvin tukeva laji on Lappeen Riennon lajivalikoimaan kuuluva maastohiihto. Hiihtokoulu on tarkoitettu 6-12 -vuotiaille, kilparyhmät tarjoavat laadukasta valmennusta vanhemmille junioreille.

Nuoret ja aikuiset

Valmennusryhmä

Lappeen Riennon suunnistuksen Valmennusryhmä on tarkoitettu kaikille suunnistustaidon kehittämisestä kiinnostuneille harrastajille. Harjoitukset ja niiden sisällöt ovat luotu palvelemaan kilpasuunnistuksen tarpeita, mutta ne tarjoavat myös harrastajille mahdollisuuden omien taitojen kehittämiseen. Harjoitukset ovat kokeneiden suunnistajien ja valmentajien suunnittelemia. Valmennusryhmä on avoin kaikille, harjoituksiin voi osallistua liittymällä ryhmään, mutta myös yksittäisiin tapahtumiin voi osallistua kertamaksuilla.

Valmennusryhmän toiminta on ympärivuotista ja ryhmään voi liittyä ilmoittautumislomakkeen kautta.

Aikuisten suunnistuskoulu

Joka kevät järjestettävä Aikuisten suunnistuskoulu on saavuttanut suuren suosion. Jos haluat oppia suunnistuksen alkeita tai päivittää unohtuneita suunnistustaitoja, tämä suunnistuskoulu on tarkoitettu juuri sinulle! Neljä ohjattua suunnistuskertaa tarjoaa hyvän lähtökohdan omatoimiseen metsässä liikkumiseen, kuin myös säännölliseen kuntosuunnistusharrastukseen.

Ilmoittautuminen Aikuisten suunnistuskouluun käynnistyy maalis-huhtikuussa.

Iltarastit ja kuntosuunnistus

Lappeen Riento järjestää huhti-syyskuussa joka torstai iltarasteja – UK-kuntorasteja – yli 20 kertaa Lappeenrannassa ja lähiseuduilla. Kuntorasteille osallistuminen ei tietenkään edellytä seuran jäsenyyttä, vaan rasteille voi tulla kuka vaan. Joustavat lähtöajat mahdollistavat maastoonlähdön omaan aikatauluun sopivalla tavalla. Kuntorasteilla on tarjolla useita ratavaihtoehtoja helposta C-radasta vaativaan A-rataan. Mahdollisuuksien mukaan rasteilla pyritään tarjoamaan vielä helpompia aloittelijoilla tarkoitettuja D-ratoja. UK-kuntorasteilla käytössä olevat maastoalueet, laadukkaat kartat ja huippuluokan karttatulosteet antavat ratamestareille mahdollisuuden suunnitella pidemmille radoille myös kokeneemmille kävijöille riittävää haastetta antavia ratoja.

Muut harrastusmahdollisuudet

MOBO

MOBO-sovelluksen ja älypuhelimen avulla voi tutustua ilmaiseksi suunnistukseen ja kokeneempi suunnistaja voi sovelluksen avulla tehdä hyvän karttaharjoituksenkin. MOBO on nykyaikainen versio perinteisistä kiintorasteista.

Lappeen Riento on rakentanut neljä MOBO-rataa, mitkä sijaitsevat Nuijamaalla, Simolassa, Kasukkalassa ja Lemillä.

MOBO-ratojen karttoja on saatavilla myös paperiversioina seuran toimistolta.

Suunnistuskartat omatoimiseen harjoitteluun

Lappeen Riennolla on kymmeniä ajantasaisia karttoja Lappeenrannasta, Lemiltä ja Taipalsaarelta. Listan mukaisia karttoja omaan käyttöön voi tiedustella seuran toimistolta.

Näiden karttojen lisäksi koulujen pihakarttoja voi tulostaa myös itse.

Harrastetapahtumat

Lappeen Riento järjestää yhdessä alueen muiden seurojen kanssa erilaisia harrastesuunnistustapahtumia. Näitä ovat muun muassa yösuunnistussarja Kuutostien Kuppi ja Dark-O -parisprinttiviestit. Molemmat tapahtumasarjat sijoittuvat syys-lokakuuhun ja niistä tiedotetaan erikseen myös Riennon nettisivuilla. Nämä tapahtumat ovat hyviä tilaisuuksia tutustua muiden mukana pimeäsuunnistukseen, mikä avaa aivan uusia ulottuvuuksia suunnistuksen parissa. Hyviä harjoituksia esimerkiksi Jukolan Viestin yöosuuksia varten.

Riennon oma harrasteviesti – Klaaniviesti – on pyörinyt vuosittain ympäri ”Willimiehenrantaa”. Joukkueiden kokoonpanoon liittyvät rajoitteet takaavat sen, että viestistä muodostuu jännittävä ihan jokaiselle osallistujalle. Kerää oma joukkue ja tule mukaan!

Kilpailemaan?

Oletko joskus miettinyt, miten suunnistuskilpailuihin pääsee osallistumaan? Tässä lyhyet ohjeet kilpasuunnistuksen aloittamiseen.

 1. Kaikissa suunnistuskilpailuissa edustetaan seuraa
  • Lappeen Riennon jäseneksi voi liittyä täällä
 2. Kilpailuilmoittautumiset tehdään Suunnistusliiton IRMA-palvelussa
  • Palveluun tulee rekisteröityä, mikäli sitä ei ole aiemmin tehty
  • Klikkaamalla sivun ylälaidassa olevaa ”Kirjaudu sisään” -linkkiä pääsee sivulle, jossa pystyy rekisteröitymään uutena käyttäjänä
  • Samalta sivulta löytyy myös ohjeistusta rekisteröitymiseen
 3. Kansallisiin ja SM-kilpailuihin osallistuminen edellyttää lisenssin hankkimista
  • Kaakon alueen mestaruuskilpailuihin voi osallistua myös ilman lisenssiä
  • Lisenssin hankkimiseen liittyvä kattava ohjeistus löytyy Suunnistusliiton sivuilta
  • Lisenssin ostaminen tapahtuu